Cystis pilonidalis betyder ”en væskefyldt blære med hår”. En pilonidalcyste er lokaliseret i furen mellem endeballerne. I mange tilfælde er der tale om sekretion fra små cyster i underhuden mellem ballerne via en eller flere hud-åbninger.

Operation

Operationen foregår i lokal bedøvelse. Ved operationen laver man et længdegående snit lidt ude på den ene balle, hvorigennem cystevævet og evt. hårreder fjernes. Hudåbningerne i ballekløften fjernes, og de små huller lukkes med tråd. Såret på ballen lades åbent, men under operationen ilægges et ”sårmateriale”, som du selv skal fjerne efter 2 dage. Personalet instruerer dig i dette.

Smerter

Vi anbefaler, du tager 1 gram paracetamol (Panodil) 4 gange dagligt de første dage, samt tabletterne Ipren 200 mg, 2 stk. 3 gange dagligt. Denne medicin skal du selv sørge for at have hjemme. Hvis personalet mener, at du får behov for stærkere smertestillende medicin, vil du få en recept på dette før hjemsendelse. Det er vigtigt, at du tager de anbefalede smertestillende tabletter, således at du kan komme i gang med at bevæge dig hurtigst muligt efter operationen.

Efter operationen

Du skal selv fjerne forbindingen og ”sårmaterialet” efter 2 dage. Når forbindingen er fjernet, skal du bruse grundigt med håndbruser ned i såret 2 gange dagligt. Det er vigtigt at holde huddefekten åben, så såret kan hele op fra bunden. Hvis området er tæt på anus, skal du også bruse med håndbruser efter afføring. Du skal være opmærksom på at det kan væske en del i dagene efter operationen, dette vil aftage.

For at undgå tilbagefald kan du et par gange om måneden fjerne alle hår i regionen med en barbermaskine. Du kan efter operationen genoptage dit arbejde straks. Hård fysisk aktivitet anbefales først efter trådene er fjernet. Ligeledes frarådes svømning og karbad før såret er helet.

Fjernelse af trådene

Du skal have fjernet trådene enten hos os eller hos egen læge efter ca. 10 dage.
Hvis du vælger at få suturerne fjernet hos os, kan du bare møde op i klinikken:

Mandag, tirsdag og torsdag mellem kl 9.00-12.00 og 12.30-15.30

Onsdag mellem kl 12.00-15.30 og 16.00-18.30

Ophelningstiden af det åbne område på ballen er typisk 6-8 uger, afhængig af sårets størrelse.

Komplikationer

De hyppigste komplikationer er smerter, men der er også risiko for betændelse i såret og risiko for at pilonidalcysten gendannes – det sker i cirka 20 % af tilfældene.

Ved spørgsmål kan du kontakte Klinikken på telefon: 4825 0145