En indvendig hæmoride er en frembuling af en blodåre (vene) og den slimhinde, der ligger oven på åren i den nederste del af endetarmen. For at undgå hæmoridedannelse kan man sørge for ikke at have hård afføring og undlade at presse for hårdt. Under ideelle omstændigheder bør man gå på toilettet en til to gange dagligt af en varighed på 2-3 minutter.

Forberedelse

Endetarmen skal være tømt inden undersøgelsen. På apoteket hentes et afføringsmiddel, “Glyoktyl” som du skal sprøjte op i endetarmen ca. 1 time inden du tager hjemmefra. Før spidsen af tuben op i endetarmen og sprøjt indholdet op i tarmen. Klem sammen om væsken så længe som muligt, efter den er sprøjtet op. Gå på toilettet, inden du tager hjemmefra.

Man må ikke være i blodfortyndende behandling. Er man det, skal forholdsregler aftales med klinikken forud for behandlingen.

Behandlingen

Behandlingen foretages i et såkaldt gynækologisk leje. Da der ikke er smertesans på indersiden af tarmen, foretages behandlingen uden bedøvelse. Ved elastikmetoden (McGivney ligaturer) indføres en kort kikkert (anoskop) i endetarmen og der sættes en lille og meget stram elastik hen over hæmoriden/frembulingen. Herved stoppes blodforsyningen til hæmoriden, som derefter ”visner” og falder af sammen med elastikken.

Smerter

Vi anbefaler, du tager 1 gram paracetamol (Panodil) 4 gange dagligt de første dage, samt tabletterne Ipren 200 mg, 2 stk. 3 gange dagligt. Denne medicin skal du selv sørge for at have hjemme. Det er sjældent nødvendigt med stærkere smertestillende.

Der er ingen forholdsregler efter behandlingen, og man kan gå normalt på toilettet.

Efter behandlingen

Det sker en sjælden gang, at man lige efter behandlingen føler en almen utilpashed.
Dette skyldes en reaktion fra nerver tilhørende det ”selvstyrende nervesystem”, som regulerer kredsløb, vejrtrækning og mange andre funktioner. Denne tilstand kan føles meget ubehagelig, men den er helt ufarlig og vil hurtigt fortage sig, eventuelt efter at man har ligget et øjeblik, drukket et glas koldt vand eller fået lidt frisk luft. Man må i givet fald IKKE KØRE BIL, før man igen har det godt.
Efter 8-10 dage vil den afsnørede hæmoride falde af og forsvinde sammen med afføringen. Dette observeres normalt ikke, men kan en sjælden gang medføre en smule blod i afføringen.

Komplikationer

Yderst sjældent kan der fra 2-10 dage efter behandlingen opstå kraftig blødning fra tarmen. Ligeledes kan der yderst sjældent optræde kraftige smerter i tarmen ledsaget af feber.

Ved kraftig blødning, smerter eller feber bør kirurgen eller 1813 straks kontaktes.

Ved spørgsmål kan du kontakte Klinikken på telefon: 4825 0145