Forstoppelse

Der er ingen eksakt definition af forstoppelse. Ved forstoppelse forstås generelt besværet afføring med mere end 3 dages mellemrum. Det normale interval er fra 3 afføringer daglig til 3 afføringer ugentlig.

Ved afføringsbesvær menes behov for voldsom pressen, fornemmelse af dårlig tarmtømning eller jævnligt behov for afføringsmidler.

Tarmfunktionen er afhængig af kosten, specielt fiberindholdet og væskemængden. Den tilrådede mængde kostfiber er 25-30 gram daglig, men i gennemsnit indtages kun halvt så meget. Den daglige væskemængde bør minimum være 2 liter.

Motion anses også for at være nødvendig for at opretholde en normal tarmfunktion. ½ times motion om dagen med eksempelvis rask gang eller cykling er nok til at holde gang i tarmbevægelsen.

Hvornår skal man søge læge?

80% af befolkningen oplever perioder med forstoppelse og kortvarige perioder er helt normalt. Ved intervaller mellem afføring på mere end 3 dage i mere end 3 uger bør man søge læge.

Det er en generel (mis)opfattelse, at man skal have en normal afføring hver dag, hvilket har givet anledning til overforbrug af afføringsmidler

Hyppige årsager til forstoppelse

For lav indtagelse af kostfibre og væske, for lidt motion, livsstilsændring, kostomlægning, rejser, graviditet, undertrykkelse af toiletbehov gennem længere tid (ex. buschauffører, flypersonale, m.m.). Der kan også være tale om godartede tilstande som irritabel tyktarm, rifter ved tarmåbning m.m..

Mere alvorlige årsager til forstoppelse

Tarmforsnævring (tarmbetændelse, svulst), sammenvoksninger efter tidligere operationer, sukkersyge, stofskiftelidelser, nervelidelser.

Kan medicin forårsage forstoppelse?

Ja, flere typer medicin har forstoppelse som bivirkning:

  • Smertestillende medicin
  • Antidepressive midler
  • Medicin til andre psykiske lidelser
  • Blodtryksmedicin
  • Vanddrivende medicin
  • Medicin til sænkning af kolesterol
  • Jerntilskud
  • Kalktilskud

 Kan årsagen til forstoppelse fastslås?

I de fleste tilfælde af forstoppelse vil undersøgelse af tarmens udseende og funktion falde normalt ud. I tilfælde af længerevarende forstoppelse vil en kikkertundersøgelse være nødvendig for at udelukke alvorlig lidelse i tarmen.

Hvordan kan forstoppelse behandles?

Langt de fleste tilfælde af forstoppelse kan effektivt behandles ved at øge fiberindholdet i kosten og øge væskeindtagelsen. Se yderligere råd om kostanbefalinger på Fødevarestyrelsens hjemmeside www.altomkost.dk . Fibertilskud som loppefrøskaller (Husk og SylliFlor) kan med fordel anvendes og kan købes på apoteket, i helseforretninger, større supermarkeder, m.m. Se evt. afsnit om Loppefrøskaller og Magnesia.

Livsstilsændring (kostændring, arbejdsbetingelser) kan komme på tale.

Afføringsmidler bør kun anvendes i samråd med din praktiserende læge, som i øvrigt kan give yderligere råd og vejledning og evt. henvise til diætist.