Marisker består af hudlapper med nogle små blodårer der sidder omkring endetarmsåbningen. De opstår sædvanligvis som følge af udvendige hæmorider. Generne er overvejende af hygiejnisk art, men der kan også forekomme irritation og kløe i omgivelserne.
Forberedelse
Operationen kræver ingen forberedelse, men man må ikke være i blodfortyndende behandling. Er man det, skal forholdsregler aftales med klinikken forud for operationen.
Det er en god ide at have en ledsager med til hjemtransporten.
Operation
Operationen foregår i lokal bedøvelse der anlægges via stik omkring endetarmsåbningen. Indsprøjtning af lokalbedøvelsen giver en intensiv brændende, svidende fornemmelse, dette ubehag er meget kortvarigt. Det skal bemærkes, at følesansen er bevaret men smertesansen forsvinder.
Når virkningen af lokalbedøvelsen er indtrådt, klippes marisken bort og såret lades åbent, så det kan hele fra bunden. Nogle gange er det nødvendigt at sy over et blødende blodkar eller at anbringe et blodstandsende kompres på såret; dette falder ud ved første toiletbesøg.
Efter fjernelsen af marisken pålægges såret servietter, og der gives bind til underbenklæderne.
Smerter
Vi anbefaler, du tager 1 gram paracetamol (Panodil) 4 gange dagligt de første dage, samt tabletterne Ipren 200 mg, 2 stk. 3 gange dagligt. Denne medicin skal du selv sørge for at have hjemme. Det er sjældent nødvendigt med stærkere smertestillende.
Første toiletbesøg efter operationen vil hos de fleste være en smertefuld oplevelse. Det kan tilrådes at sørge for, at afføringen har en lind konsistens, f.eks. ved at tage tbl Magnesia (kan købes i håndkøb) i dagene i forbindelse med operationen. Derudover vil det være en god ide at tage noget smertestillende ca. 1 time før toiletbesøget.
Lokalbehandling med stikpiller eller salver hjælper ikke.
Efter operationen
Som ovenfor anført er såret åbentstående, og det vil væske og i begyndelsen bløde noget. Man kan med fordel sidde på et fast underlag, på et lille sammenrullet håndklæde uden på tøjet, der presser mod såret de første timer efter operationen - dette afhjælper en eventuel blødning.
Behandlingen består kun i skylning med lunkent vand med en bruser 2-3 gange dagligt samt efter toiletbesøg. Såret duppes tørt og dækkes med gazekompres eller et lille hygiejnebind, så længe det væsker.
Hvis det begynder at bløde meget kraftigt og det ikke lykkedes at stoppe blødningen, ved at holde et jævnt fast tryk mod det blødende sted i nogle minutter, skal du kontakte klinikken eller 1813.
De første 5 dage efter operationen vil der være en del smerter. Hos nogle er der smerter op til 10 dage afhængigt af omfanget af indgrebet.
Svømning og karbad frarådes indtil såret er helet.
Komplikationer
Blødning og infektion ses yderst sjældent. Der kan forekomme ardannelse eller der kan opstå en smertefuld rift, der kendes på tiltagende smerter dag for dag. Hvis du oplever tiltagende smerter eller har du spørgsmål kan du kontakte Klinikken på telefon: 4825 0145