En indvendig hæmoride er en frembuling af en blodåre (vene) og den slimhinde, der ligger oven på åren i den nederste del af endetarmen. Forstoppelse og hård afføring – ofte pga mangel på nok væskeindtag – er den hyppigste og mest medvirkende årsag til hæmorider. Derfor er det vigtigt, at man sørger for ikke at have hård afføring og undlade at presse for hårdt ved toiletbesøg. Under ideelle omstændigheder bør man gå på toilettet en til to gange dagligt af en varighed på 2-3 minutter.
Forberedelse
Endetarmen skal være tømt inden undersøgelsen. På apoteket hentes et afføringsmiddel, “Glyoktyl” som du skal sprøjte op i endetarmen ca. 1 time inden du tager hjemmefra.
Før spidsen af tuben op i endetarmen og sprøjt indholdet op i tarmen. Klem sammen om væsken så længe som muligt, efter den er sprøjtet op. Gå på toilettet, inden du tager hjemmefra.
Man må ikke være i blodfortyndende behandling. Er man det, skal forholdsregler aftales med klinikken forud for behandlingen.
Behandlingen
Behandlingen foretages i et såkaldt gynækologisk leje. Da der ikke er smertesans på indersiden af tarmen, foretages behandlingen uden bedøvelse. Ved elastikmetoden (McGivney ligaturer) indføres en kort kikkert (anoskop) i endetarmen og der sættes en lille og meget stram elastik hen over hæmoriden/frembulingen. Herved stoppes blodforsyningen til hæmoriden, som derefter ”visner” og falder af sammen med elastikken.
Smerter
Nogle få mærker ikke noget efter behandlingen, de fleste mærker en murren og en afføringstrang eller tyngdefornemmelse og enkelte kan mærke kraftige smerter det første døgn efter behandlingen. Vi anbefaler, du tager 1 gram paracetamol (Panodil) 4 gange dagligt de første dage, samt tabletterne Ipren 200 mg, 2 stk. 3 gange dagligt. Denne medicin skal du selv sørge for at have hjemme. Det er sjældent nødvendigt med stærkere smertestillende.
Der er ingen forholdsregler efter behandlingen, og man kan gå normalt på toilettet.
Efter behandlingen
Det sker en sjælden gang, at man lige efter behandlingen føler en almen utilpashed. Dette skyldes en reaktion fra nerver tilhørende det ”selvstyrende nervesystem”, som regulerer kredsløb, vejrtrækning og mange andre funktioner. Denne tilstand kan føles meget ubehagelig, men den er helt ufarlig og vil hurtigt fortage sig, eventuelt efter at man har ligget et øjeblik, drukket et glas koldt vand eller fået lidt frisk luft. Man må i givet fald IKKE KØRE BIL, før man igen har det godt.
De første dage efter behandlingen kan man bløde lidt, ved afføring. Der kan også komme lidt gulligt slim fra tarmen, det er helt normalt og ikke et tegn på betændelse.
I sjældne tilfælde kan elastikken glide af for tidligt og der kan opstå lidt kraftigere blødning der normalt aftager i mængde.
Man kan i sjældne tilfælde opleve at have hård mave efter behandlingen, det er derfor vigtigt at maven holdes i gang med Magnesia 1-3 tabletter om aftenen (købes i håndkøb på apoteket), loppefrøskaller (Husk eller SylliFlor) 1-2 måleskeer om morgenen, 2 liter væske dagligt samt ½ times motion daglig.
Efter 8-10 dage vil den afsnørede hæmoride falde af og forsvinde sammen med afføringen. Dette observeres normalt ikke, men kan en sjælden gang medføre en smule blod i afføringen.
Komplikationer
Yderst sjældent kan der fra 2-10 dage efter behandlingen opstå kraftig blødning fra tarmen der ikke aftager i mængde. Ligeledes kan der yderst sjældent optræde kraftige smerter i tarmen ledsaget af feber.
Ved kraftig blødning, smerter eller feber bør kirurgen eller 1813 straks kontaktes.
Ved spørgsmål kan du kontakte Klinikken på tlf: 48250145.