Elastikbehandling af indvendige hæmorider

Elastikbehandling af indvendige hæmorider

En indvendig hæmoride er en frembuling inde i den nederste del af endetarmen af en blodåre (vene) og den slimhinde, der ligger oven på åren. For at undgå hæmoridedannelse kan man selv undgå hård afføring og undlade at presse for hårdt. Under ideelle omstændigheder bør man gå på toilettet en til to gange dagligt af en varighed på 2-3 minutter.

Før behandlingen

Endetarmen skal være tømt inden undersøgelsen. På apoteket hentes et afføringsmiddel, “Glyoktyl” som du skal sprøjte op i endetarmen ca.1 time inden du tager hjemmefra. Klem sammen om væsken i endetarmen så længe som muligt, efter den er sprøjtet op. Gå på toilettet, inden du tager hjemmefra.

Behandlingen
Da der ikke er smertesans på indersiden af tarmen, foretages behandlingen uden bedøvelse. Ved elastikmetoden (McGivney ligaturer) indføres en kort kikkert i endetarmen og der sættes en lille og meget stram elastik hen over hæmoriden/frembulingen. Herved stoppes blodforsyningen til hæmoriden, som derefter ”visner” og falder af sammen med elastikken.

Efter behandlingen
Mod smerter: Der kan det første halve til hele døgn føles stramning og afføringstrang, og hvis det generer, kan man tage et smertestillende håndkøbspræparat (fx Paracetamol, Kodimagnyl eller evt. Ibuprofen).
Restriktioner: Der er ingen forholdsregler efter operationen, og man kan gå normalt på toilettet.

Det sker en sjælden gang, at man lige efter behandlingen føler en almen utilpashed.
Dette skyldes en reaktion fra nerver tilhørende det ”selvstyrende nervesystem”, som regulerer kredsløb, vejrtrækning og mange andre funktioner. Denne tilstand kan føles meget ubehagelig, men den er helt ufarlig og vil hurtigt fortage sig, eventuelt efter at man har ligget et øjeblik, drukket et glas koldt vand eller fået lidt frisk luft. Man må i givet fald IKKE KØRE BIL, før man igen har det godt.
Efter 8-10 dage vil den afsnørede hæmoride falde af og forsvinde sammen med afføringen. Dette observeres normalt ikke, men kan en sjælden gang medføre en smule blod i afføringen.

Komplikationer
Yderst sjældent kan der fra 2-10 dage efter behandlingen opstå kraftig blødning fra tarmen. Ligeledes kan der yderst sjældent optræde kraftige smerter i tarmen ledsaget af feber.

Søg læge: Ved kraftig blødning, smerter eller feber bør kirurgen, vagtlæge eller skadestue straks kontaktes.