Delvis fjernelse af negl

Operation af negl

Ved nedgroede negle på fødderne forstås en lidelse, hvor neglenes siderande trykkes ned i neglefalsene. Det giver ømhed eller smerte og kan eventuelt føre til betændelse. Nedgroet negl opstår som følge af forkert fodtøj (kondisko), forkert negleklipning eller neglesvamp.

Før operationen
Sørg for at medbringe rummeligt fodtøj til brug efter operationen, fx badesandaler med velcrolukning. Sørg for at arrangere hjemtransport, hvor foden kan holdes højt. Man må ikke være i blodfortyndende behandling. Er man det, skal forholdsregler aftales med klinikken forud for operationen.

Operationen
Operationen udføres i lokalbedøvelse, som anlægges via et stik på hver side af tåen.

Behandlingen af nedgroet negl består i
1) fjernelse af neglen med efterfølgende forbinding eller
2) kileresection , hvor kun den krumme nedgroede side af neglen fjernes sammen med det underliggende negleleje og neglens tilstødende vækstzone. Såret lukkes i dette tilfælde med to sting.

Efter operationen
1) Mod smerter: I tilfælde af fjernelse af neglen er der kun lette smerter i et par dage efter operationen. Disse kan i de fleste tilfælde behandles med Paracetamol.
1) Forbinding: Man fjerner selv forbindingen dagen efter operationen i forbindelse med skylning med bruser. Der er ingen efterkontrol hos lægen.

2) Mod smerter: I tilfælde af kileoperation er de første 2-3 dage efter operationen smertefulde, hvorfor det er en fordel at holde foden højt. Mod smerter kan tages Paracetamol og Ibuprofen.
2) Forbinding: Forbindingen fjernes dagen efter operationen.
2) Sygemelding: 2-4 dage

Komplikationer
Blødning og betændelse forekommer meget sjældent.

Søg læge: Ved større blødning eller tegn på betændelse skal kirurgen, vagtlægen eller skadestue straks kontaktes.